Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σύσκεψη Προέδρων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημόσιων Σχολείων του Δήμου Αγρινίου

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγρίνιο, 26/05/2016

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Μάη 2016 η Σύσκεψη Προέδρων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δημόσιων σχολείων του Δήμου Αγρινίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημαρχείο Αγρινίου. Η σύσκεψη οργανώθηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Αγρινίου και σκοπός της ήταν αφενός μεν η γνωριμία των νέων Προέδρων ή εκπροσώπων των συλλόγων μεταξύ τους και με το Δ.Σ. της Ένωσης, αφετέρου δε η καταγραφή και ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας.
Στη σύσκεψη κλήθηκε και παραβρέθηκε η ηγεσία του τομέα Παιδείας του Δήμου, ήτοι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γκρίζης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σπύρος Αδάμης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Φώτης Παπούτσης, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου κ.  Δημήτρης Τζιώλης.
Συμμετείχαν 20 Πρόεδροι ή Εκπρόσωποί τους και μετά το καλωσόρισμα από τον Γραμματέα κ. Κων/νο Τσόλκα και την κύρια εισήγηση από τον Πρόεδρο κ. Απόστολο Γούναρη, με το συντονιστή της συζήτησης τον Αντιπρόεδρο κ. Γιώργο Αλεξόπουλο, έγιναν τοποθετήσεις από παριστάμενους και ερωτήσεις προς τους ως άνω εκπροσώπους του Δήμου.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στα εξής θέματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και γενικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα:
  1. Κτηριακές υποδομές στα σχολεία
  2. Εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες ΔΕΚΟ ( π.χ λογ/σμοί ΔΕΥΑΑ)
  3. Κατοχύρωση πτυχίων ξένων γλωσσών & πληροφορικής από τα Δημόσια   
      Σχολεία
  1. Κάλυψη λειτουργικών κενών του προγράμματος Α΄βάθμιας & Β΄βάθμιας
      εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωστοποιήσουν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία και να θέσουν σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμό για τα γενικότερα θέματα παιδείας στην πόλη του Αγρινίου και στη χώρα μας.  Έγινε εκτενής αναφορά για τις συνθήκες διαβίωσης των μαθητών, τις μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, την ανυπαρξία χώρων άθλησης και εκδηλώσεων, την έλλειψη εργαστηρίων και γενικά στην ανυπαρξία σύγχρονων σχολείων που να πληρούν τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Τονίστηκε με παραδείγματα το τεράστιο κενό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και η ότι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για τη δημιουργία Τμήματος Σχολικών Κτιρίων από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό το οποίο θα απασχολείται μόνο με τα τεράστια και καθημερινά προβλήματα των 180 σχολικών κτιρίων, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ούτε καν άδεια νόμιμης λειτουργίας.
Έγινε αναφορά στις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της  απαξίωσης των δημόσιων σχολείων, όπως είναι η υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, τα κενά στις θέσεις και στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και η ανυπαρξία προσλήψεων, το νέο ολοήμερο, κ.λπ.
Σχολιάστηκε επίσης η ανυπαρξία νομικού πλαισίου και η αδιαφορία του Υπουργείου για τη χορήγηση πιστοποιήσεων σε ξένες γλώσσες ή στους υπολογιστές, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το καθεστώς της χορήγησής τους από τα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων, έτσι ώστε οι γονείς να επιβαρύνονται με υπέρογκα έξοδα.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου και Πρόεδροι των Επιτροπών Παιδείας, αφού τόνισαν την αναγκαιότητα ανάλογων συσκέψεων, κατά τη διάρκειας αυτής και σε διάλογο με τους συμμετέχοντες εκπροσώπους συλλόγων, εξήγησαν τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος και την έλλειψη κτιριακών υποδομών, απάντησαν σε πολλά ερωτήματα και τοποθετήθηκαν απέναντι στα καθημερινά προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες του Δήμου, ζητώντας την καθημερινή συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης με τις Επιτροπές Παιδείας και τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.

Το συμπέρασμα και από αυτή τη συνάντηση είναι  ότι οι γονείς με την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους, τη μόνιμη παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους για τα θέματα της παιδείας και τη συνεχή αγωνιστική τους διάθεση μπορούν να διεκδικήσουν από την πολιτεία και τελικά να πετύχουν αλλαγές προς το συμφέρον της λαϊκής οικογένειας και να ανατρέψουν τη φτωχοποίηση της Παιδείας και της κοινωνίας. Να αυξηθούν τα κονδύλια, να καλυτερέψουν οι συνθήκες, να προστατέψουμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των σχολείων να ανακτήσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. 

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη και βοήθησαν αυτή να πετύχει. Δόθηκε η υπόσχεση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να πυκνώσουν ανάλογες συναντήσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  Αποστόλης Γούναρης                     Κώστας Τσόλκας