Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)
Βερανζέρου 22, 6ος όροφος, ΤΗΛ – ΦΑΞ : 2105242386, 210 3845434, 210 3835093 goneis@mail.gr, www.goneis.org.

Αθήνα 16/01/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όλοι το Σάββατο 23 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, που θα μαθαίνει γράμματα σ’ όλα τα παιδιά, δεν χωρούν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι και περιπλανώμενοι με αβέβαιο μέλλον και ελάχιστες αποδοχές.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καλεί τους γονείς, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση για να έχουμε εκπαιδευτικούς μόνιμους - αξιοπρεπείς – καλά αμειβόμενους, με παιδαγωγική μόρφωση και επιστημονική στήριξη, που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά μας, θα διαμορφώνουν ολοκληρωμένες κοινωνικές προσωπικότητες με τα αναγκαία εφόδια για ζωή και εργασία με δικαιώματα.

Η μερική απασχόληση στην εκπαίδευση έχει γίνει εργαλείο υποβάθμισης της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας.

Βέβαια κοστίζει φτηνότερα κι αυτό μετράει η κυβέρνηση.

Κοστίζει όμως ακριβότερα στους γονείς, αφού ότι υποβαθμίζεται στο σχολείο αναγκαζόμαστε να το συμπληρώσουμε όπως – όπως στους ιδιώτες, πληρώνοντας ακριβά σε χρόνο και χρήμα.

Ø Η έλλειψη στην πρωινή λειτουργία του σχολείου επιστάτη, γραμματέα, προσωπικού καθαριότητας, βιβλιοθηκονόμου, σχολικού ψυχολόγου, προληπτικής ιατρικής, φυλάκων είναι οδυνηρή.

Ø Η εποχιακή πρόσληψη των εκπαιδευτικών είναι τραυματική εμπειρία για το δημόσιο σχολείο. Η ορατή συνέπεια είναι να μην λειτουργεί από την πρώτη μέρα με πληρότητα το σχολείο, η αόρατη αλλά πιο σοβαρή είναι η διάλυση του εκπαιδευτικού ιστού και η υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι «περιπλανώμενοι» εκπαιδευτικοί που μοιράζονται σε πολλά σχολεία, δεν ανήκουν οργανικά σε κανέναν σύλλογο διδασκόντων, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν πουθενά τη δουλειά τους.

Δεν μπορούν να μιλήσουν σε καμιά περίπτωση για τους «μαθητές τους» ούτε να αναπτύξουν σχέση με τους γονείς.

Στο σχολείο δεν μπορεί να εργάζεται προσωπικό που εναλλάσσεται διαρκώς. Δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξέλεγκτα σαν κέντρο διερχομένων.

Η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν φτωχός συγγενής, που θα πρέπει να βολεύεται με όλο και λιγότερα χρήματα και με την παροχή υπηρεσιών που θα στηρίζονται στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, χρηματοδοτούμενη κυρίως από πρόσκαιρα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλουμε ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο που θα εξασφαλίζει την αναγκαία βασική γενική μόρφωση όλων των παιδιών και θα διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Θέλουμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Όχι στην ιδιωτική εκπαίδευση με οποιαδήποτε μορφή (ιδιωτικά σχολεία, κολέγια, ωδεία, ξενόγλωσσα φροντιστήρια και φροντιστήρια γεν. παιδείας κ.α.). Όχι στα Σ.Δ.Ι.Τ. και στην εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία.

Διεκδικούμε μαζί με τους εκπαιδευτικούς τις αυτονόητες ανάγκες του δημόσιου σχολείου:

Ä Ούτε ΑΣΕΠ - ούτε πίνακες ! Ούτε ΑΣΕΠ με προϋπηρεσία - ούτε μοριοδότηση!

Ä Ούτε «ρύθμιση» - ούτε «μεταβατική περίοδο απορρόφησης», ούτε επιλογή με βάση τις «πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Πάγια και διαρκής ανάγκη είναι η ανάγκη κάθε εργαζόμενου για σταθερή μόνιμη εργασία και η ανάγκη του σχολείου να έχει μόνιμο προσωπικό, για να κάνει ο κάθε εργαζόμενος, απερίσπαστος, καλά τη δουλειά του.

Απαιτούμε:

Ø Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών (ακόμα και των έκτακτων ) με μαζικούς μόνιμους διορισμούς από το Υπουργείο Παιδείας, με μόνο προσόν διορισμού το πτυχίο. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης ( stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ø Όχι στην αξιολόγηση της προσαρμογής και της υποταγής στο σχολείο-επιχείρηση, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Όχι στο νέο σύστημα πρόσληψης και «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών.

Ø Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και στην εκπαίδευση.

Ø Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ωρομισθίων στην ΠΔΣ και την ενισχυτική.

Ø Μόνιμες προσλήψεις, από το Υπουργείο Παιδείας, όλου του αναγκαίου προσωπικού λειτουργίας του σχολείου: Γραμματείς, καθαρίστριες, επιστάτες, φύλακες, βιβλιοθηκονόμοι, ειδικοί επιστήμονες στήριξης του εκπαιδευτικού έργου (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ )

Ø Γενναία αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γραφείο Τύπου του Δ.Σ. της Α.Σ.Γ.Μ.Ε.

2104614202---6975126001---flg@in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: