Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας
Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Αθήνας
Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Πειραιά
Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Ν. Αν. Αττικής

Αθήνα 09-09-2010
Προς :
Ομοσπονδίες - Ενώσεις - Συλλόγους Γονέων σ’ όλη την Ελλάδα
Εκπαιδευτικούς
Μαθητές
Εργατικά Σωματεία
Συλλόγους Επαγγελματιών/Αυτοαπασχολούμενων
Αγροτικούς Συλλόγους
ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και οι τρεις Ομοσπονδίες Γονέων και Κηδεμόνων της Αττικής, εκτιμούμε ότι η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, καθώς:
► Το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας έπεσε δραματικά, έτσι που να γίνονται περικοπές ακόμα και στα είδη διατροφής, αλλά και στις δαπάνες της για εκπαίδευση και υγεία.
► Είχαμε ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία, τη στιγμή που το νέο ασφαλιστικό έτρεψε σε φυγή τους εργαζόμενους και οργιάζουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίες και οι εργολαβίες μέσα στα σχολεία.
► Η οικοδόμηση νέων σχολείων έχουν παγώσει χρόνια κάτω από την πίεση μεγάλων συμφερόντων που καταπίνουν τους ελεύθερους χώρους, την αναμενόμενη επέλαση των ΣΔΙΤ και τη διάλυση του ΟΣΚ.
► Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας τρέχει τα σχέδια της για τη «δια βίου μάθησης», θέλοντας έτσι να ικανοποιήσει τους εμπόρους της μόρφωσης και τους αυριανούς εργοδότες των παιδιών μας που τα θέλουν αγράμματα και χωρίς δικαιώματα.
► Η «νέα αρχιτεκτονική δομή» του Καλλικράτη δίνει στους Δήμους αρμοδιότητες στο περιεχόμενο, τη λειτουργία, την οικοδόμηση- συντήρηση και καθαριότητα των σχολείων. Έχουμε ήδη την εμπειρία της διάλυσης των Παιδικών Σταθμών μετά από 10 χρόνια περάσματός τους στους Δήμους, αφήνοντας χιλιάδες παιδιά εκτός !
Και όμως η φτώχια, η ανεργία και η αμορφωσιά δεν είναι η μοίρα μας! Δεν είναι το στοίχημα τούτου του αιώνα. Δεν είναι αυτό που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας. Ο πλούτος που βγαίνει από εμάς τους ίδιους είναι τεράστιος, ακόμα και εν μέσω κρίσης, και ανήκει δικαιωματικά και μόνο σ’ αυτούς που τον παράγουν.
Χρόνια τώρα οι κυβερνώντες, και οι συνοδοιπόροι τους (ΣΕΒ, ΓΕΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΚΕ κ.λπ.) έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να μαζευτεί αυτός ο πλούτος στα χέρια λίγων παράσιτων. Έγινε μεγάλο –νόμιμο και ηθικό- πλιάτσικο. Και αυτό το πλιάτσικο ονομάστηκε ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Εδώ που φτάσαμε δεν μένει τίποτα άλλο από τον αγώνα. Έναν αγώνα διαρκή που να ζητάει άλλη ανάπτυξη, τέτοια που να μπορεί ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και να διασφαλίζει:
 ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ, ΕΝΙΑΙΑ 12χρονη ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ

1. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
2. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
3. ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. ΑΜΕΣΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΠΑΙΔΙΑ (διεκδικούμε σχεδιασμό για 15 μαθητές στα τμήματα νηπίων, προνηπίων και στις Α΄ και Β΄ Δημοτικού, αναλογία 1 προς 20 στις τάξεις των άλλων βαθμίδων, και μέχρι 10 παιδιά για τις τάξεις ειδικότητας στα Τεχνικά Λύκεια)
4. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ.
5. ΟΥΤΕ 1€ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ Ή ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΜΩΝ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ, ΤΡΟΦΕΙΩΝ Κ.ΛΠ.
6. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ (ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΚΟ, ΘΕΡΜΑΝΣΗ)
7. ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ/ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ
8. ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΕΣ Ή ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (ΚΙΝ. ΜΟΝΑΔΕΣ κ.λπ.)
9. ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΑ 18 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ/ ΜΑΘΗΤΕΙΑ
10. ΑΜΕΣΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ – ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Σ.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΜΗΔΕΝΙΚΟ Φ.Π.Α. ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΣΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ.

Τα Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: